feature

NOMAPS

Nomaps is a flash-packer hostel re-crafted from an old double storey historical pre-war shop-house situated in the heart of Malacca’s UNESCO World Heritage Site.

Designed for the adventurer, Nomaps provides an opportunity to transform a piece of history into a contemporary piece of art for the senses.  Efforts were made to preserve the character of the existing building interspersed with new architectural interventions.

This transformation is not just superficial mimicry to restore old glory, but rather is metamorphic to address modern day needs. The new contemporary DNA can be defined as light and airy, simple yet complicated, fun and lively.

The refurbishment of the existing pre-war building demanded the creation of a new and easily recognizable spatial identity. Key elements comprise the off-form concrete reception counter, juxtaposed with old water-well at the lobby, new bathrooms with pendulous vintage lights, and a large trestle timber table at the dining hall, the 170 feet long meandering hallway that offers an adventure in the architecture and design.

The house is cross-ventilated with 3 air-wells, hence minimal mechanical air conditioning is required.  The roof is reconstructed using terracotta Marseille and V-Tile profiles which were the original tiles used in the 18th century houses.  The party walls are preserved in its original form with the old layers of plaster and patina exposed, whereby each layer represents a piece of history of the former house.

The traditional rear façade brise soleil comprises modernised Malaccan vintage window frames. The vivid colored frames are arranged to illustrate a contrasting giant art piece where modernity and tradition converge.

The project linked the design of all interior elements including furniture, light fittings and art murals. With the modest budget existing materials were explored to rejuvenate its interior while preserving the domestic values of the former house. A collage of brickwork becomes an intentional feature wall at one of its courtyards which is a now a favorite chill-out section for guests.

Nomaps is a hidden gem where the old and new merges in a tight series of interior-scapes.

entry_via_brise_soleil_facade

mural_at_courtyard

exposed_patina_party_wall_along_meandering_corridor

common_bathroom

pantry_with_large_table_recycled_from_timber_joist